Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ερωτευτείτε: μία θεατρική παράσταση του Όμιλου Θεάτρου του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το Συμπόσιον του Πλάτωνα και τον Έρωτα


Ερωτευτείτε! Μία θεατρική παράσταση του Όμιλου Θεάτρου του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    Tην Κυριακή, στις 19/05/2013,  o Όμιλος Θεάτρου του Σχολείου μας παρουσίασε στο κοινό το θεατρικό δρώμενο με τίτλο Ερωτευτείτε (βλ. αφίσα της παράστασης http://piramatikoneiroland.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html). Η παράσταση παρουσιάστηκε το απόγευμα, ώρα 7.30, στην Άνω Αυλή του Σχολείου μας.  Το θεατρικό δρώμενο ετοιμάστηκε σε μια δύσκολη περίοδο για το σχολείο, τους μαθητές και τους διδάσκοντες.  Η κατάληψη του σχολικού χώρου  καθυστέρησε τις πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης, ενώ κατά την περίοδο της προετοιμασίας πολλά μέλη του Ομίλου μας είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις (προετοιμασία εξετάσεων για πτυχία ξένων γλωσσών, εξετάσεις από τη Γ Γυμνασίου στην Α Λυκείου) που τους ανάγκασαν να μην συμμετάσχουν. 

   Τελικά, λίγο πριν τις εξετάσεις παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθήτριες του Ομίλου:


Παπαδημητρίου Αγγελίνα, Σεφερίδη Δήμητρα,
Χρυσίδου Αννέτα (Β Λυκείου)

Ντιακάκη Μαρία, Πρατσινάκη Μυρτώ (Α Λυκείου)

Διαμαντή Αναστασία (Γ Γυμνασίου)

Αλεξανδρίδου Δήμητρα,
Βλαχοπούλου Αντωνία (Β Γυμνασίου)

Γεωργίου Βασιλική, Γεωργίου Ιοκάστη,
Πεσματζόγλου Άντα, Πλιάκη Ελπίδα (Α Γυμνασίου)

   Ευχαριστούμε θερμά τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αδαμίδου Χαρά, Γεωργίου Σαββίνα, Στεργίου Μορφούλα, Χούμου Ελένη για τις σκηνοθετικές οδηγίες και για τις ώρες που αφιέρωσαν  στη διδασκαλία της  παράστασης.

Θεατρικό παιχνίδι από τον Όμιλο Θεάτρου στην Άνω Αυλή του Σχολείου. Κατά τη διάρκεια των Διακοπών του Πάσχα και του Μαΐου o Όμιλος Θεάτρου βγήκε από την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου και έκανε ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού στον αύλειο χώρο του Σχολείου.

Προετοιμασία για την παράσταση στην Άνω Αυλή του Σχολείου.


Προετοιμασία για την παράσταση στην Άνω Αυλή του Σχολείου.

Ο χώρος ανάμεσα στα καρεκλάκια των θεατών είχε χωρισθεί σε δύο τμήματα με μία κάθετη γραμμή. Το τμήμα του ΝΑΙ και το τμήμα του ΟΧΙ. Προτού αρχίσει το δρώμενο οι θεατές κλήθηκαν από τον Όμιλο του Θεάτρου να συμμετάσχουν στο θεατρικό παιχνίδι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Ο σκηνικός χώρος όπου έγινε η παράσταση του θεατρικού δρώμενου Ερωτευτείτε.


Στην Άνω Αυλή του Σχολείου μας τοποθετήθηκαν καρεκλάκια για το κοινό. Για πρώτη φορά έγινε μια υπαίθρια θερινή παράσταση στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας. Το Σχολείο άνοιξε στη γειτονιά και στον ευρύτερο χώρο που το περιβάλλει. Από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών οι ένοικοι μπορούσαν να δουν την παράστασή μας.

Ο σκηνικός χώρος διακοσμήθηκε με μπαλόνια.

Τα πολύχρωμα μπαλόνια πριν αρχίσει το θεατρικό δρώμενο Ερωτευτείτε.


      Η παράσταση Ερωτευτείτε ήταν ένα θεατρικό δρώμενο που στηρίχθηκε στη δραματοποίηση δύο κειμένων, ενός αρχαίου κλασικού κειμένου και ενός μοντέρνου. Ένα απόσπασμα από το γνωστό διάλογο Συμπόσιον (ή Περί Έρωτος) του φιλοσόφου Πλάτωνα (για το κείμενο του Πλάτωνα, βλ. http://users.sch.gr/statpapako/symposio/symposioplatonis1.htm), και αποσπάσματα από ένα μοντέρνο κείμενο με τον τίτλο Ερωτευτείτε από μία ιστοσελίδα του Διαδικτύου (βλ. http://tovytio.wordpress.com/2012/10/03/apo_to_bahar/)

Αντίγραφο αρχαίας προτομής του Πλάτωνα (το πρωτότυπο χρονολογείται γύρω στο 370 π.Χ.). Βρίσκεται στα μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Ο Πλατωνικός διάλογος Συμπόσιον, απόσπασμα 189d-192e, ήταν το ένα κείμενο στο οποίο στηρίχθηκε το θεατρικό δρώμενο του Ομίλου μας. Το έργο του Πλάτωνα Συμπόσιον είναι μια πραγματεία για τη φύση του έρωτα. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην κλασική Αθήνα. Ο ποιητής Αγάθωνας,  για να γιορτάσει τη βράβευσή του σε δραματικούς αγώνες, διοργανώνει ένα συμπόσιο στο οποίο συγκαλεί γνωστούς Αθηναίους (Σωκράτης, Αριστοφάνης, κλπ). Οι συμποσιαστές συζητούν για τον Έρωτα. Ο κάθε καλεσμένος παίρνει το λόγο και εκθέτει τις απόψεις του. Προτελευταίος στο Συμπόσιον μιλά ο Αριστοφάνης, ο οποίος αφηγείται το μύθο "για το άλλο μας μισό".  Σύμφωνα με το μύθο αυτό,  οι άνθρωποι είναι "ανολοκλήρωτοι"  και, επομένως, αναγκασμένοι από τη φύση τους να αναζητούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους το άλλο μισό τους. Όπως λέει ο Πλάτων στο Συμπόσιον

 “…του ολόκληρου, λοιπόν, η επιθυμία

και η επιδίωξη ονομάζεται έρωτας…»
Απρίλιος 2013: Ο Όμιλος Θεάτρου με τις υπεύθυνες καθηγήτριες ´Αννα Αγγελοπούλου και Αθηνά Σαμαρά στην Άνω Αυλή του Σχολείου μας. Στη φωτογραφία λείπουν κάποια από τα μέλη μας.

Δείτε ένα βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από το θεατρικό δρώμενο Ερωτευτείτε


Για το Συμπόσιον του Πλάτωνα, βλ. και http://www.scribd.com/doc/9023089/Platon-Symposion
http://tomnotas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_10.html



2 σχόλια:

  1. καλησπέρα σας, μήπως έχετε κάποιο mail που θέλω κάτι να σας στείλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή