Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αναδρομική αφήγηση με χρονική σειρα

Εργασία στην τάξη: Αφηγηθείτε αναδρομικά ένα συμβάν της καθημερινότητάς σας, ακολουθώντας χρονική σειρά στην αφήγηση.

 Σας παρουσιάζω το κείμενο αφήγησης της Φωτεινής, μαθήτριας του Α1 Λυκείου του Σχολείου μας.

"Χθες το πρωί ξύπνησα με πολλή όρεξη να κάνω κάτι ασυνήθιστο και πρωτότυπο. Σηκώθηκα και έφαγα πρωινό, όπως κάθε μέρα, και ένιωθα την καθημερινότητα να με πλακώνει. Έτσι, αποφάσισα να κάνω κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξερα τι θα μπορούσα να κάνω. Καθόμουν και σκεφτόμουν μέχρι που έφθασε το μεσημέρι, αλλά δεν είχα καταφέρει να βρω κάτι που ήθελα πραγματικά να κάνω. Στη συνέχεια έφαγα μεσημεριανό...


Σ. Νταλί, Γυναίκα που στέκεται στο παράθυρο. 1925. Εθνικό Μουσείο Βασ. Σοφίας-Μαδρίτη

...Αργότερα, καθώς καθόμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, το βρήκα. Θα πετούσα στα σύννεφα! Έτσι, πέρασα όλο το απόγευμα σκεπτόμενη πώς τελικά θα γινόταν αυτό. Όμως, είχε ήδη φθάσει το βράδυ και δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα μπορούσα να πετάξω. Έτσι, πέρασε ακόμα μία μέρα χωρίς να έχω κάνει κάτι το ασυνήθιστο...".



K. Μουνχ, Κορίτσι που βλέπει από το παράθυρο. 1892. Chicago Institute of Art.


Εύχομαι στη Φωτεινή να καταφέρει να πετάξει στα σύννεφα! Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο νομίζει. Μάλλον έχει ήδη πετάξει πολλές φορές.



http://dbm305.smugmug.com/Art/Chicago-Institute-of-Art/14049366_mQX4BQ/1034139296_WVkL4#!i=1034139296&k=WVkL4&lb=1&s=A
ttp://www.artcyclopedia.com/feature-2005-03-Dali-Figure.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου